Powered By Blogger

8 Mayıs 2014 Perşembe

BATMAN: GÜLEN ADAM İNCELEME


Uzun zamandır ülkemizde Batman çizgi romanları Türkçe olarak yayınlanmıyordu. Geçtiğimiz Mart ayından itibaren ise bu durum değişti ve artık Batman de Türkçe konuşuyor. Biz de sizlere hizmet sunabilmek için Batman çizgi romanlarını okuyup incelemelerimizi yayınlıyoruz.
Daha önce 'Pelerinli Süvari'te Ne Oldu?' ile ilgili incelememizi sizlere sunmuştuk ( Bu linke tıklayarak 'Pelerinli Süvari'ye Ne Oldu?' incelememize ulaşabilirsiniz http://supergucum.blogspot.com.tr/2014/05/pelerinli-suvariye-gercekten-ne-oldu.html). Şimdi de sizlere daha önce yayınlanan 'Batman: Gülen Adam' hikayesinin incelemesi ile baş başa bırakıyoruz.

Cildi ilk elime aldığımda yazarının Ed Brubaker olduğunu öğrendiğimde elimdeki hikayenin kötü olamayacağına karar verip çizgi romandan ne kadar zevk alacağımı düşünmeye başladım.


Hikaye Batman'in suçla savaşının ilk yıllarında geçiyor ve Jim Gordon'un da hikayede Batman kadar ağırlığı var. Karakterimiz Batman olduğu için çizgi roman boyunca diyalogdan çok Batman'in iç sesiyle baş başa kaldığımız bir hikaye var elimizde. Hikayemiz ise Gotham'da terk edilmiş bir fabrikadan inanılamayacak kadar kötü durumda olan cesetlerin bulunması ve cinayetlerin araştırılmasıyla başlıyor. Tabii Batman'i bilen herhangi biri cesetleri gördüğünde bunu yapanın Joker olduğunu anlayabilir, ama Batman ve Gotham henüz Joker ile tanışmadığı için kimse bunu yapanın kim olduğunu bilmiyor. Kısa bir süre sonra da Joker'in medyayı çok sevmesinden dolayı canlı yayında cinayet işleyerek ve bir sonraki hedefini işaret ederek yaptığı gösteri ise Batman'in hedefinin kim olduğunu anlamasını sağlıyor. Hikaye boyunca Batman ve Dedektif Jim Gordon Joker'in hedeflerine ulaşmasını engellemeye ve asıl amacının ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Bu süre zarfında da Joker'in gerçekte kim olabileceğine dair ipuçlarını takip ederek bir varsayıma ulaşan Batman'i ise sürpriz sayılabilecek bir cevap bekliyor. Joker'in gerçek amacını anlamasında ise Batman'e en çok yol gösteren ipucu ise Joker'in duvara yazdığı; 'Teker Teker Çağrıma Kulak Verecekler Sonra Bu Ahlaksız Şehir Düşüşümün Peşimden Gelecek' cümlesi oluyor. Zaten okurken de her şeyi bu cümlenin çözeceğini anlıyorsunuz ve siz de içinizdeki dedektifi konuşturmaya başlıyorsunuz.


Yayınlanan 'Batman: Gülen Adam' cildindeki tek hikaye de bu değil. Gülen Adam hikayesi bittikten sonra Batman'in Orijinal Green Lantern olan Alan Scott ile beraber yaşadığı macerayı anlatan 'Tahtadan Yapılmış' hikayesi başlıyor. Bu sefer Jim Gordon emekli olmuş yani Batman yıllardır Gotham'da varlığını sürdürüyor ve herkes de bunu biliyor. Batman dedektif olduğu için yine iç sesiyle baş başa kaldığı bir çok sayfa olsa da diyaloglar da yeterince yer kaplıyor. Hikayemizin konusu ise eski bir seri cinayetlerin yeniden meydana gelmeye başlaması. Batman'in elindeki tek ipucu ise kurbanların vücuduna kazınmış 'Tahtadan Yapılmış' yazısı. Green Lantern'ların sarı rengine ve tahtaya karşı olan zaafından dolayı ilk ortaya çıktığında Green Lantern Alan Scott'a yönelik olan bu cinayetler yeniden tekrarlanmaya başlayınca Batman de Alan Scott ile beraber yeniden ortaya çıkan bu cinayetleri çözmeye çalışıyor. Bu sırada da emekliye ayrılmış olan Jim Gordon ise kendi imkanlarıyla cinayetlerin peşinden gidiyor. Batman ve Green Lantern'in beraber çalıştığı bu macera da kesinlikle okunmaya değer olduğunu kanıtlıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder