Powered By Blogger

28 Nisan 2014 Pazartesi

GERÇEK KİŞİLERDEN ESİNLENİLMİŞ SÜPER KÖTÜLER


Bir süper kahramanda olmazsa olmaz denecek bir şey varsa oda süper kötüdür. Kahramanın başına dert açan, onu çeşitli zor duruma sokan ve hatta zaman zaman ölümün eşiğine getiren bu kötüler zaman zaman da kahramanın önüne bile geçebilirler.
Biz de sizler için gerçek kişilerden esinlenerek yaratılmış süper kötüleri derledik. Buyurun listeye geçelim.

1. JOKER 

İlham Olan Kişi: 'The Man Who Laughs' filmindeki Gwynplaine

Batman'in şüphesiz ki en azılı düşmanı olan Joker'in yaratıcıları olan Bob Kane ve Bill Finger karakteri yaratırken 'The Man Who Laughs' filminde oynayan Conrad Veidt'ten etkilendiklerini söylüyorlar.

2. CATWOMAN

İlham Olan Kişi: Ruth Steel / Actress Jean Harlow

Yine Bob Kane ve Bill Finger tarafından yaratılmış olan Catwoman gerçek kişilerden ilham alınarak yaratılmış başka bir karakter. Catwoman ile ilgili olarak, Bob Kane otobiyografisi olan 'Batman and Me'de kuzeni Ruth Steel'den ilham aldığını, karakterin seksiliğini ise dönemin aktristi Jean Harlow'dan esinlendiğini söylemiş.

3. RED SKULL



Şimdi sıkı durun. Captain America'nın baş düşmanı Nazi lideri Red Skull bir sundea'den esinlenilmiş. Günümüzde fast food zincirlerinde satılan bir dondurmadan yani. Captain America'nın yaratıcısı Joe Simon otobiyografisinde, evde oturup dondurma yerken karşısındaki sundae'nin aldığı şeklin bir kuru kafaya benzemesinden ve dondurma vişneli olduğu için kırmızı olmasından dolayı Red Skull'ın ortaya çıktığını söylemiş. Sanırım etrafımıza daha çok dikkat etmemiz gerekiyor.

4. TWO FACE



Sanırım Batman düşmanlarının tamamı bir yerlerden esinlenerek yaratılmış. Sırada bir zamanların başarılı hukukçusu olan Harvey Dent yani Two-Face var. Two-Face'yi yaratan Bob Kane otobiyografisinde, Two-Face'i yaratırken 'Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde ve aynı zamanda yüzüne asit sıçramış olan başka bir karakter The Black Bat'den esinlendiğini söylemiş.

5. MAGNETO



Bildiğiniz üzere Magneto da Profesör X de mutant hakları için savaşan fakat bu savaşı farklı şekillerde sürdüren iki karakter. Profesör X barışçıl bir yöntem kullanırken, Magneto daha sert ve daha katı yollara başvuran biri. Stan Lee ve Jack Kirby de bu iki karakteri yaratırken Martin Luther King Jr. ve Malcolm X'ten etkilenmişler. Şartlar da benzemiyor değil sonuçta.

6. POISON IVY



Listemizdeki Batman kötüleri ile devam ediyoruz. Poison Ivy'nin yaratıcıları olan Robert Kanigher ve Sheldon Moldoff karakteri yaratırken bir çok farklı şeyden etkilenmişler. Karakterin yaratıldığı dönemdeki feminist akımı karakterin ölümcüllüğünün üzerinde etkisi olurken, güçleri ve kişiliği Nathaniel Hawthorne'nin Rappacini'nin Kızı adlı kitabından ve görünüşü de 50'lerin modeli Bettie Page'den esinlenilmiş.

7. DARKSEID



Superman'in düşmanlarından ve Apokolips gezegeninin hükümdarı olan Darkseid'ı yaratan Jack Kirby, Darkseid'in görünüşünü aktör Jack Palance'den, karakterini ise Adolf Hitler'den esinlenmiş.

8. BANE



Haberi ismini 'Batman kötülerinin esinlendiği gerçek karakterler' yapsaymışız yeriymiş. Nitekim esinlenilmeden yapılmış bir Batman kötüsü yok galiba. DC firması 90'ların başında Batman'i öldürmeden dramatik bir hikaye yapmak istediler ve bunun için de Batman'in belini kırması üzere Bane'i yarattılar. Bane'i yaratırken Shadow Comics'in 1933 yılındaki karakteri Doc Savage ve Alexandre Dumas'ın 'The Count of Monte Cristo' isimli hikayesini örnek alan yaratıcılar Chuck Dixon, Doug Moench ve Graham Nolan, karakterin görünüşü için ise Meksikalı güreşçilerden esinlenmişler.

9. HARLEY QUINN



Batman olmasaymış bu haberi yapamayacakmışız. Harley Quinn çoğu karakterin aksine çizgi romanlardan değil de bir çizgi filmden çıkma. 90'larda yayınlanan Batman: The Animated Series isimli çizgi dizide jokerin çatlak kız arkadaşı olması için yaratılan Harley Quinn çok tutunca DC firması karakteri kitaplara da taşımaya karar verdi. Karakteri yaratmak için kolları sıvayan Paul Dini ve Bruce Timm, görünüş ve karakter olarak Days of our Lives isimli operanın oyuncusu Arleen Sorkin'den esinlenmişler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder