Powered By Blogger

28 Nisan 2014 Pazartesi

THE AMAZING SPIDERMAN 2 - FİLM ELEŞTİRİSİ


Bu yılın ikinci süper kahraman filmi olan 'The Amazing Spiderman 2' cuma günü ülkemizde vizyona girdi. Biz de kendimize görev bellediğimiz için her zaman olduğu ve her zaman olacağı gibi bu süper kahraman filmimizin de eleştiri yazısı ile sizlerle beraberiz.
Bildiğiniz gibi film eleştirisine başlamadan önce defalarca 'spoiler' uyarısı yaparız. Bu sefer de yapacağız ama yapmadan önce şunu demeden geçemeyeceğim. Filmi çok beğendim, bayıldım, çok güzeldi.


Şimdi size 'spoiler' uyarısı yapabiliriz. Evet filmi eğer izlemediyseniz aşağıda yazanlar film ile ilgili bilgiler içerdiği için filmden zevk almanızı engelleyebilir. 

Evet eğer ki hala bizimle beraberseniz ya filmi izlemişsinizdir ya da 'spoiler' gerçekten umrunuzda değildir. Biz uyarımızı yaptığımız için bizden günah gitti.

Filmde birden fazla düşman olması açıkçası korkmama sebep oluyordu. Sam Raimi tarafından çekilen Spiderman 3 hatta daha da kötüsü Batman and Robin filmlerinde olduğu gibi bir facia yaşayabileceğimizden korktum. Neyse ki bu faciayı yaşamadık. Marc Webb gerçekten bunun altından çok başarılı bir şekilde kalkmayı başarmış. Filmin ana kötüsü bildiğiniz gibi Electro. Electro'nun, Electro olmadan önceki karakteri filmde çok güzel bir şekilde kullanılmış. Spiderman hayranı, ailesi ve arkadaşı olmayan takıntılı bir tipin kazayla güçlerini kazandıktan sonra herkesin başına gelebilecek bir takım yanlış anlaşılmalardan sonra en büyük hayranı olduğu Spiderman'e sırt çevirmesi, düşman olması her ne kadar klişe bir hikaye olsa da filmde çok güzel ve seyirciyi sıkmadan yansıtılmış. 


Filmin diğer iki kötü adamları Green Goblin ve Rhino ise biraz daha yan karakterler olarak kullanılmış. Hatta Rhino'nun sadece daha önce duyurulmuş olan Sinister Six filmine giriş olarak kullanıldığı aşikar. Tabii filmin sonlarına doğru Sinister Six' gönderme yapan tek şey de bu değildi. Neyse biz diğer kötü adamımız olan Green Goblin'e gelecek olursak, açıkçası Dane DeHaan'ın oyunculuğunu ne kadar beğensem de yeni başlayan seride ilk Goblin'imizin Norman Osborn olmamasına biraz içerledim, bunu değiştirmek için yapabilecekleri bir şey yok maalesef. Green Goblin Harry'e gelecek olursak filmde beklediğimden daha az kullanılmış ama çok anlamlı kullanılmış. Tabii yine de Goblin'i daha çok görebilmeyi isterdim filmde. 


Spiderman severler, okuyanlar bilir ki aslında Spiderman'i ne kadar çok seviyorsak Peter Parker'ı da o kadar çok seviyoruz. Genel olarak bakıldığında da Andrew Garfield, Spiderman rolünün altından mükemmele yakın bir şekilde kalkarken, Peter Parker rolünde de gayet başarılı bir şekilde oynuyor. Sadece Peter Parker'ın biraz daha az ağlayan bir tip olmasını tercih ederdim. Yaşadığı her sıkıntı ve sorunda sürekli gözleri dolan bir Peter var karşımızda. Bunun yerine her problemde sürekli dalgın ve düşüncelere dalmış biraz daha ciddi bir Peter Parker görsek daha güzel olabilirdi. Spiderman olarak ise karakterin espritüel yanı olsun, sürekli gevezeliği olsun Andrew gerçekten çok başarılı bir performans sergiliyor ve seyirciye gerçek Spiderman'i göstermeyi başarıyor. 


Filmde büyük bir yer kaplayan Peter ile Gwen ilişkisine değinmek gerekirse gerçekten çok güzel bir ambiyans yakalıyorlar. Peter'ın ölmeden önce Gwen'in babasına verdiği sözün çok yoğun ve sıkı bir şekilde onu etkiliyor olmasının ilişkilerine verdiği zarar, ayrılmaları, ayrılmalarına rağmen aralarındaki ilişkinin tuhaf bir şekilde devam etmesi filmin hoş bir o kadar da üzen başarılı bir kısmı olmuş. Peter'ın Gwen'in babasına vermiş olduğu sözün peşini bırakmamasına rağmen yine de beraber olmaya devam etmelerinden dolayı Gwen'in ölmesi ise tam olarak çizgi romandan fırlamış gibiydi. Tabii çizgi romanda Gwen'in ölümü George Washington köprüsünde geçiyor olsa da Gwen'in ölümünü o kadar başarılı bir şekilde yapmışlar ki hayran kaldım.


Sonuç olarak Mark Webb ve ekibi gerçekten çok başarılı bir iş sunuyorlar bize. Karakter çizgi romanlarında ne kadar iyiyse beyaz perdeye yansıtmak da o kadar zor derler ya hani işte bu film ile sevgili duvar sürüngenimiz beyaz perdedeki görevini başarılı bir şekilde tamamlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder